Vína, Champagne a destilaty

První zmínka o francouzském víně pochází z šestého století před naším lepočtem.

Francouzská vína se obvykle vyrábí z takzvaných evropských odrůd: Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Pokud použijeme při výrobě jednu z těchto odrůd alespoň z 75%, můžeme vzniklé víno označit jako druhové.

Francouzské víno je obvykle označováno podle regionu (například Bordeaux ) .

Klasifikace vín ve Francii vychází z konceptu terroir, což můžeme přeložit jako kraj původu.

Terroir

Pojem terroir je všezahrnující a neexistuje v češtině pojem, kterým bysme ho mohli přeložit.

Terroir je vzájemná souhra složení půdy, na které se vinná réva pěstuje, vliv klimatu dané oblasti a samotnou krajinou, kdy víno ovlivňuje blízkost řeky. Předmětem diskusí bývá, zda mezi podmínkami ovlivňující terroir, patří také umění samotného vinaře. Někteří tvrdí, že vliv umu vinařů je minimální, protože terroir je už určený a vinař se mu pouze přizpůsobuje. Osobně se kloním k názoru, že terroir pomáhá, ale je na samotném vinaři, jak dokáže využit podmínky dané oblasti a získat opravdu kvalitní víno.

Chateau

Víceméně každé vinařství má v názvu Chateau. Pohled do slovníku prozradí, že chateau znamená zámek. Hodně vinařství sídlí skutečně v zámku (platí to hlavně pro oblast Bordeaux). Ale nemusí to být pravidlem. Chateau můžeme považovat za určitou značku.

 

Chcete vědět víc ? zdroj : http://www.terroir-francie.cz/index.html

 

 

 

 

Nejprodávanější

  • Řadit dle:
  • 89 položek celkem

Stránka 1/3

Další produkty
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.